Facebook prijava
5

Koliko su pouzdani testovi za trudnoću?

Neke žene odmah primijete određene simptome koji ih navode da posumnjaju u trudnoću. Pomoću testa za trudnoću ćete na najbrži način i potvrditi da li ste bili u pravu.


Neke žene odmah primijete određene simptome trudnoće koji ih navode da posumnjaju u trudnoću. Pomoću testa za trudnoću ćete na najbrži način i potvrditi da li ste bili u pravu. Svega četiri dana nakon oplodnje, oplođeno jajašce počinje proizvoditi hormon human chorionic gonadotropin, engl. kratica hCG. Postojanje ovog hormona najprije se može otkriti u krvi, a 1-2 dana prije očekivane mjesečnice i u mokraći. Kako je provjera trudnoće uz kućne testove brza i jednostavna mnoge žene čim prođe nekoliko dana od očekivane mjesečnice koriste kućne testove na trudnoću. Testovi za trudnoću otkrivaju postojanja hCG hormona u mokraći.

Test na trudnoću
CandyBox Images / Shutterstock.com

Testovi za trudnoću u malom postotku mogu pokazati lažno pozitivan test, jer ukoliko nema hCG hormona nema na osnovi čega pokazati pozitivan test, iznimka su slučajevi kada je test neispravan, odnosno s greškom.

Lažno negativan test može biti ukoliko vam je ovulacija bila kasnije i koncentracija hCG hormona u mokraći još uvijek nije dovoljna da bi ju test otkrio. U tom se slučaju preporuča ponoviti test za 4-5 dana ukoliko u međuvremenu ne dobijete mjesečnicu.

Na tržištu postoji veliki broj raznih proizvođača testova za trudnoću, uglavnom kod svih se rezultat dobije za manje od 5 minuta i pouzdani su čak 97%.

Ako je rezultat testa negativan, a vi imate znakove trudnoće, savjetujte se sa svojim liječnikom. Ako je rezultat testa pozitivan, dogovorite pregled kod liječnika koji će vam dati daljnje upute oko započinjanja prenatalne zdravstvene zaštite.

Vezani sadržaj s portala MaminaMaza

Faktori koji povećavaju mogućnost prekida trudnoće
Pogodnosti tjelovježbe tijekom trudnoće
Žgaravica i trudnoća
Gripa za vrijeme trudnoće
Važnost prenatalnih vitamina tijekom trudnoće
10 jela za trudničku prehranu

Komentari

 1. kisica
  kisica 14.08.2011. u 18:28

  U prvoj trudnoći sam probala 4 testa, od skupih do jeftinih, u različito doba dana i svi su bili +

 2. joco
  joco 29.08.2011. u 13:04

  ja sam sa obadve trudnoce radila test i bili su -.tako da vise nevjerujm u testove....

 3. anda
  anda 30.08.2011. u 21:49

  test je pokazao pozitivno!!!i bilo je!!97% su sigurni...

 4. djeca2
  djeca2 17.01.2014. u 10:40

  meni kasni 10 dana,i neki od simptoma su tu( probadanje dole i kao da svaki čas treba doći) a prije 5 dana test je pokazao - :( moram ponoviti test. Je li moguče da sam ipak trudna?

 5. djeca2
  djeca2 17.01.2014. u 10:40

  meni kasni 10 dana,i neki od simptoma su tu( probadanje dole i kao da svaki čas treba doći) a prije 5 dana test je pokazao - :( moram ponoviti test. Je li moguče da sam ipak trudna?

(da bi mogli komentirati, morate se prijaviti)

IZDVOJENI LINKOVI