Facebook prijava
6

Kako napraviti bebu?

Iz blažene jednostavnosti spontanog, nezaštićenog seksa do znanstvene kompleksnosti in vitro oplodnje ... i sve između toga


Započnite s nezaštićenim seksom

Za početak, ako ih koristite, riješite se svih kontracepcijskih sredstava i opustite se jer većina parova neće imati problema prirodno začeti bebu. Postavite si vremensko ograničenje, obično godina dana, za "pokušavanje" prije nego uzmete u obzir pregled kod stručnjaka iz područja plodnosti. Žene iznad 35. godine bi možda ipak trebale granicu od godine dana, smanjiti na 6 mjeseci.

Nezaštićeni seks
prodakszyn / Shutterstock.com

Pokušajte s testom za utvrđivanje ovulacije

Ukoliko nekoliko mjeseci nezaštićenog seksa nije rezultiralo trudnoćom, a još uvijek niste spremni za odlazak na stručni pregled, pokušajte koristiti neki test za utvrđivanje ovulacije. Ti testovi mogu se kupiti u svim ljekarnama a koriste se u svrhu određivanja točnog vremena ovulacije. Tako možete ciljati dan kada bi trebali imati spolni odnos i tako povećati šanse za oplodnju. Najčešći testovi za dokazivanje ovulacije su u obliku trakica koje detektiraju visoku koncentraciju LH (hormon luteinizacije koji pokreće otpuštanje jajne stanice iz jajnika) u mokraći.

Poduzmite sljedeći korak: Posjetite liječnika

Ako istekne rok koji ste si odredili, a vi ste još uvijek niste trudni, dogovorite test plodnosti za vas i vašeg partnera. Suprotno uvriježenom mišljenju, neplodnost u muškarca je jednako zastupljena kao i kod žene. Ovisno o rezultatima vaših testova, sljedeći korak u vašoj potrazi za začećem može biti specifični tretman za otkriven problem.

Jednostavan medicinski postupak za žene

Klomifen je relativno jeftin lijek koji se može upotrijebiti kod žena s neredovitim mjesečnim ciklusima, kao i kao i kod žena koje imaju policistične jajnike a koje ne ovuliraju. Klomifen isto tako može biti iznimno učinkovit kod žena koje imaju problematičnu luteinsku fazu u kojoj se niska razina progesterona proizvodi iz folikula nakon ovulacije, što dovodi do pobačaja. Lijek se često primjenjuje intrauteralnom inseminacijom (IUI) zajedno sa spermom koja je prije toga "oprana" u laboratoriju kako bi se povećale šanse za oplodnju.

Superlijekovi

Postoje i neki super turbo pojačivači ovulacije koji nakon ubrizgavanja hormonskog lijeka izazivaju superovulaciju - stimuliraju otpuštanje nekoliko folikula tijekom jednog mjesečnog ciklusa. Oni se uglavnom koriste kao priprema za IVF (In vitro fertilization - In Vitro Oplodnja), ali mogu biti i vrlo korisni za žene koje ne ovuliraju i za one s neobjašnjivom neplodnošću. Ovi lijekovi sadrže genetski modificirane verzije LH i FSH (Folikulostimulirajući hormon).

UZV potvrda trudnoće
NPNG! / flickr

Kirurški zahvat za žene

Ukoliko imate ožiljak prijašnje operacije koji pritišće jajovode, kirurškim se zahvatom može ukloniti višak kože s unutarnje strane kako bi se otklonio pritisak na jajovode i tako otvorio putove. Ukoliko se radi o težim ožiljcima nastalim kirurškim zahvatom ili nekom drugom teškom zarazom, onda se IVF može činiti kao najprihvatljivija opcija.

Kirurški zahvat za muškarce

Kirurškim se zahvatom mogu ukloniti blokade epididimisa (duge cijevi koja spaja testise i sjemenovod). 

In vitro oplodnja (IVF)

IVF je metoda za koju se odlučuju, a ujedno i jedina metoda oplodnje, za žene koje imaju blokirane jajnike ali i ostale koji klasičnim metodama nisu imali uspjeha. Kod IVF-a, koriste se lijekovi koji stimuliraju otpuštanje više jajnih stanica u istom mjesečnom ciklusu. Jajne se stanice uzimaju prije ovulacije kako bi bile spremne za spajanje sa spermom u laboratoriju - kad već ne žele u organizmu. Rezultat je embrio (ili više njih) koji se kasnije vraćaju nazad u organizam - u maternicu.

Intracitoplazmična injekcija spermija (ICSI)

ICSI metoda može pomoći parovima kod kojih muškarac ima ili ekstremno nizak broj spermija ili čak koji uopće nemaju spermija (azoospermija) da postanu roditelji. U ovoj medicinski potpomognutoj metodi oplodnje, liječnici uzimaju jedan spermij iz sjemenovoda ili epididimisa koji nakon toga mikrokirurškim instrumentima ubrizgavaju u jajnu stanicu tijekom IVF procedure.

 

In vitro sazrijevanje (IVM) nezrelih jajnih stanica

U ovoj, još uvijek novoj tehnici za žene koje imaju policistične jajnike - proizvode puno nezrelih jajnih stanica - nezrele jajne stanice iz jajnika se uzimaju i "dozrijevaju" u laboratoriju prije nego bivaju oplođene.

Predimplantacijska genetska dijagnostika (PGD)

PGD metodom testiraju se embriji na genetske bolesti koje mogu sadržavati prije nego bivaju ugrađene IVF-om. PGD se često preporuča parovima koji znaju da nose gene nekih specifičnih bolesti (kao što su cistična fibroza ili bolesti srpastih stanica), kako bi se samo zdravi embriji implantirali IVF-om. PGD isto tako može pomoći u sprječavanju pobačaja za žene koje su zbog genetskih bolesti imali više pobačaja.

Vezani sadržaj s portala MaminaMaza

Kako znati kada je "pravo vrijeme"
Tri mjeseca do bebe
6 načina da povećate šanse da dobijete mušku bebu
Što izbjegavati kada dojite?
Kako povećati šansu u začeću curice
Nek je beba zdrava, pametna... i neka bude curica (ili dečko)!

Komentari

 1. ivana24
  ivana24 17.04.2012. u 20:53

  Pozdrav svima..Ja sam Ivana imam 25.god i iz Osijeka sam...Zaručena sam ,živim sa zaručnikom u podstanarima i uskoro se udajem...Trenutno sam nezaposlena...Djece nažalost trenutno nemam al imam iza sebe dva grozna iskustva....Dvaput sam izgubila bebu,prvi puta imala spontani,drugi puta missed abortus-kiretaža jer je bebi srce stalo..ali eto hvala Bogu dobila sam zeleno svijetlo da mogu na novu bebicu...Veliki pozdrav svima od mene... ;)

 2. MaminaMaza
  MaminaMaza 23.04.2012. u 14:12

  ivana24, dobro nam došla na MaminuMazu i držimo ti fige da uskoro dođe beba!

 3. ireniel
  ireniel 03.08.2012. u 17:58

  Pozdrav svima a naročito onima koje bi željele postati majkama! Htjela bih pdjeliti sa vama svoje iskustvo i ohrabriti sve vas koje imate problema sa začećem. Imam 36 godina, i u sretnom sam braku 12 godina. Suprug i ja par smo koji ima hrpu papira koji potvrđuju sekundarnu neplodnost kod oboje (od PCO, izostanka ovulacije, inverzije hormona, klamidije, "krive" maternice do azoospermije...). Prošli smo mnoge pretrage, čuli razne savjete lječnika koje smo uglavnom prihvačali ali svaki od njih najprije kritički sagledali i ne radili ništa što bi se suprostavljalo našoj savjesti. Nakon 5 godina pokušaja, pračenja plodnih dana, nezaštičenih odnosa i naravno bezbroj ponuda postupaka IVF-a koje nikako nismo htjeli prihvatiti, rodila nam se curica začeta na najprirodniji mogući način. Dvije i pol godine kasnije rodila nam se još jedna curica i sada, 5 godina kasnije, čekamo treću bebu. Evo, htjela bih posvjedočiti da uvijek ima nade ako je pred nama pravi cilj sa pravim vrijednostima. Sretno svima! I rado ću pomoći svakoj od vas koja to bude htjela. Pozdrav!

 4. MaminaMaza
  MaminaMaza 05.08.2012. u 22:08

  ireniel, dobrodošla na Maminu mazu i vjerujemo da će tvoj komentar zasigurno ohrabriti mnoge od naših čitateljica :)

 5. ljoljo-saa
  ljoljo-saa 22.12.2012. u 00:01

  Zdravo,ja sam u braku punih 5 godina. Imala sam jedan spontani prije 2 godine. Sada idemo na kontrole,tj.ja opett provjeravam svoje hormone i suprug je radio spermiogram. Nadam se da cu vam u skorije vrijeme javiti da sam u drugom stanju. Pozdrav

 6. Berna2
  Berna2 07.08.2014. u 23:34

  da li je neko imao treci carski rez imam zelju ali me pomalo strah mada sam imala urednetrudnoce

(da bi mogli komentirati, morate se prijaviti)

IZDVOJENI LINKOVI